Stijlvolle opening van seizoen in Roosendaal

24.09.08 in

ROOSENDAAL - Het Vlaams-Brabants Orkest onder leiding van de ook in Roosendaal niet onbekende dirigent Rik Ghesquière repeteerde tot vlak voor aanvang van het concert. Iets wat het orkest beter niet had kunnen doen, want bijna hadden de al aanwezige toehoorders een verkeerd beeld gekregen van dit orkest.

Maar, waar het orkest tijdens deze repetitie nog mat en afgevlakt klonk, zo fris en helder klonk het toen het opende met de Ouverture uit Die Entfhrung aus dem Serail.

Het leek een ander orkest, dat dadelijk indruk maakte door de stijlvolle interpretatie van deze Mozart opera. De dynamische uitersten in fortes en piano’s werden optimaal benut, waarbij Oosterse mystiek en feestelijke uitbundigheid voortreffelijk het sprookje aankondigden.

Hier weliswaar niet het sprookje van Bassa Selim en Belmonte, maar het sprookje van een veelbelovend cultuurseizoen. Dat het Vlaams-Brabants Orkest, dat uit gevorderde amateurs bestaat, van alle markten thuis is, bewees het orkest door het brede repertoire dat gekozen werd: van de Water Music Suite van G.F. H䮤el uit 1717 tot de premi貥 van het supermoderne Stinzen van de Vlaming George De Decker (2008). Ondanks het feit dat het orkest tijdens de Water Music Suite af en toe wat concentratie dreigde te verliezen - gelukkig hielden de voortreffelijke eerste violist, trompet en hobo, gesteund door Ghesqui貥, iedereen bij de les - was deze muziek qua schoonheid echter te verkiezen boven Stinzen.

De naam Stinzen ontleende de componist aan het bloempje dat op rotsen groeit en doet de naam eigenlijk geen eer aan. Of dat bloempje zou moeten groeien op een kerkhof.

Want ondanks enkele fragiele en onverwacht mooie passages van cello en viool, bestaat deze compositie hoofdzakelijk uit een sinister zoeken naar een nieuw klankidioom, waarbij zelfs de hulp van het publiek werd ingeroepen. Op zich een boeiende beleving, maar het echte genieten was toch eerder weggelegd voor de prachtige vertolking van het Trompetconcert van J. Haydn, met trompettist Andrei Kavalinski in een schitterende hoofdrol.

Download afbeelding »